Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια να μειώσει την ανεργία»

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν



Στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες-μέλη της αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Europe's Growth Challenge» («Η πρόκληση για την ανάπτυξη της Ευρώπης») των Anders Aslund και Simeon Djankov.


Ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για πρόοδο της ευρωζώνης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της νομισματικής ένωσης είναι ότι πρόκειται για μια οικονομική, αλλά όχι πολιτική ένωση.

Υπογράμμισε πως ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης δεν είναι και τόσο κακές, στις μεσοπρόθεσμες υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις, όπως η υψηλή διαρθρωτική ανεργία, ο χαμηλός πληθωρισμός, το υψηλό χρέος που σε αρκετές χώρες ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων.

«Είναι περιορισμένο το περιθώριο για αύξηση των δαπανών, για λιγότερη λιτότητα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία. Οι χώρες που έχουν τα περιθώρια να το κάνουν, δηλαδή να αυξήσουν τις δαπάνες, δεν είναι αυτές που έχουν το πρόβλημα της ανεργίας», είπε.


Για την ανεργία στην ευρωζώνη είπε ότι, βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ανέρχεται σε περίπου 10%, με τη διαρθρωτική ανεργία να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8%.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στη χώρα μας καθώς εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια από σήμερα για να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, όταν για την επίτευξη του ίδιου στόχου η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι.

Σημείωσε πως σε αυτές τις χώρες η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός χαμηλός και το χρέος αυξημένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου