Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΙΣΙΑ ΣΕΦΤΣΕΝΚΟ Είναι αυτή η νεαρή Ρωσίδα η χάκερ που βοήθησε τον Πούτιν να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ;




Μια νεαρή Ρωσίδα περιλαμβάνεται στη λίστα με τα πρόσωπα που επέβαλε κυρώσεις ο Λευκός Οίκος καθώς θεωρείται ότι βοήθησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.




Ο λόγος για την Αλίσα Σεφτσένκο μια χάκερ με ιδιαίτερα προσόντα η οποία απασχολείται από μεγάλες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό κενών ασφαλείας στα online συστήματά τους, την οποία ο Λευκός Οίκος κατηγορεί ότι βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.

Η εταιρεία της νεαρής Ρωσίδας συμπεριελήφθη στη λίστα με εκείνες που επεβλήθησαν κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω φημών και φόβων για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη λίστα αναφέρεται ότι η εταιρία της νεαρής Ρωσίδας, η οποία ονομάζεται ZOR -βοηθούσε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού παρέχοντάς τους υπηρεσίες τεχνικής έρευνας και ανάπτυξης.

Η Σεφτσένκο αντέδρασε στην κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν παρείχε ποτέ υπηρεσίες στη ρωσική κυβέρνηση.

Σε mail που έστειλε στον Guardian, από μια τοποθεσία την οποία περιέγραψε «μια άγρια περιοχή της υπαίθρου, λίγες ώρες μακριά από την Μπανγκόκ», η χάκερ υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να προχώρησε στην κίνηση αυτή με σκοπό να βλάψει την επιχείρησή της ή γιατί παρασύρθηκε.

Εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν συμφέρον να την βλάψουν θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστές της ή και οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ή της Ρωσίας με σκοπό να αποκρυβούν οι πραγματικά ένοχοι, εξήγησε η νεαρή.

«Μια νεαρή γυναίκα χάκερ και η αβοήθητη εταιρεία της μοιάζουν τέλεια επιλογή για αυτό το στόχο. Δεν προσπαθώ να κρύψω κάτι, ταξιδεύω πολύ, είμαι φιλική και επικοινωνιακή. Και το πιο σημαντικό, δεν έχω πολλά χρήματα, εξουσία ή διασυνδέσεις. Πραγματικά στη θέση μου θα μπορούσε να είναι ο καθένας», είπε η Σεφτσένκο χλευάζοντας επίσης την όλη ιστορία κάνοντας λόγο για «τρελή υστερία γύρω από την ιστορία του ρωσικού χάκινγκ».




Η ίδια η χάκερ, η οποία περνά τους χειμώνες της στην Ασία, κάνει διαλογισμό και Thai kickboxing, περιέγραψε τον εαυτό της αυτοδίδακτη και εσωστρεφή, αρνήθηκε να πει πόσο χρονών είναι χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αγενή» την ερώτηση και παρέπεμψε τον Guardian να στηριχτεί στις... φωτογραφίες της. Υποστήριξε ότι έχει αποφοιτήσει από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια, καθώς είναι παθιασμένη με τη γνώση αλλά δεν απολαμβάνει τα μαθήματα όπως γίνονται στα πανεπιστήμια. Το 2004 πάντως προσελήφθη στην Kaspersky Lab, μια ρωσική επιχείρηση ασφάλειας του Διαδικτύου. Αργότερα έφυγε για να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία. Στην αρχή την ονόμασε Esage Lab και αργότερα άλλαξε το όνομα σε ZOR. Και τα δύο ονόματα βρίσκονται στη λίστα του Λευκού Οίκου με τις κυρώσεις.

Η Σεφτσένκο ειδικεύεται στον εντοπισμό σφαλμάτων στα λειτουργικά συστήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τις εταιρείες ευάλωτες στους χάκερς. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές που θα δημιουργούσαν προβλήματα στην εταιρεία της, ενώ ισχυρίστηκε ότι επανειλημμένα την είχαν προσεγγίσει άτομα από τη ρωσική κυβέρνηση. Επέμεινε, ωστόσο, ότι πάντα απέρριπτε τις προτάσεις τους. Συμπλήρωσε δε ότι ποτέ, όταν απέρριψε κάποια από αυτές τις προτάσεις, δεν την απείλησαν ή την εκφόβισαν.
Ανέφερε ακόμη ότι έχει απορρίψει πολλές δουλειές για ιδεολογικούς λόγους. «Δουλεύω μόνο με ειλικρινείς και ανοιχτούς ανθρώπους με τους οποίους νιώθω καλά». Ερωτώμενη ευθέως αν έχει δουλέψει με κάποιο τρόπο για κάποια κυβέρνηση απάντησε «όχι από όσο ξέρω».

Η Σεφτσένκο είπε ακόμη ότι έκλεισε την εταιρεία της ZOR πριν ένα χρόνο γιατί ήταν δύσκολο και ακριβό να τη στηρίξει. Από τότε δουλεύει μόνη της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι εταιρείες της Σεφτσένκο και όχι η ίδια προσωπικά βρίσκονται στις λίστες του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση οποιασδήποτε συναλλαγής με Αμερικανούς ή το Αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να ταξιδέψει τώρα στις ΗΠΑ, κάτι που η ίδια ούτως ή άλλως δεν θέλει. «Είναι de facto μπλοκαρισμένη από τη μεγαλύτερη ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων στον κόσμο», προσέθεσε.

Από την άλλη πλευρά από τη στιγμή που μπήκε στη λίστα την προσέγγισαν κάποιοι... άλλοι για δουλειά. «Εχω δεχτεί πολλές προσφορές» παραδέχθηκε.

Ο Ντέιβ Εϊτελ διευθυντής εταιρείας λογισμικού στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι λίγο πολύ όλοι «έχουμε κάνει κάποια δουλειά για την κυβέρνησή μας», ενώ περιέγραψε την Σεφτσένκο ως «μια εξαιρετικά καλή γνώστρια των συστημάτων ασφαλείας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επηρέασε τις αμερικανικές εκλογές με σκοπό να κερδίσει. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι ότι το ρωσικό χάκινγκ δεν είχε καμία επίπτωση στις προεδρικές εκλογές. Η δήλωση αυτή του Τραμπ ήρθε 10 λεπτά αφότου συναντήθηκε με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για το εν λόγω θέμα.



ΠΗΓΗ

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου