Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Γκράφιτι υπό διωγμό!





Ερωτήματα και αγανάκτηση προκαλεί η σπουδή των εισαγγελικών αρχών στα Χανιά για τη δίωξη 15 νεαρών καλλιτεχνών οι οποίοι έκαναν γκράφιτι σε διάφορους χώρους της πόλης, ύστερα από συνεχείς αναφορές «αγανακτισμένου πολίτη».




Μάλιστα, κάποια από τα γκράφιτι για τα οποία διώκονται έγιναν έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Δήμου Χανίων και της Δημοτικής Πινακοθήκης και σήμερα κοσμούν το μέχρι πρότινος άχαρο τσιμεντένιο κτίριο του δημοτικού πάρκινγκ στην οδό Περίδου, στο κέντρο της πόλης.

Το δικαστήριο, με τις κατηγορίες για «φθορά δημόσιας περιουσίας», είχε οριστεί για χθες, ωστόσο αναβλήθηκε καθώς κάποιοι από τους νεαρούς είναι στρατιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα καθώς δεν έχει υποβληθεί μήνυση αλλά δεκάδες αναφορές από τον συγκεκριμένο πολίτη.

Στο δικαστήριο ο ίδιος ο καταγγέλλων, με την ιδιότητα του μάρτυρα, ζήτησε να αναβληθεί η δίκη, όχι γιατί κατάλαβε το λάθος του, αλλά γιατί ζητούσε να διευρυνθεί η λίστα των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκτός από τους νεαρούς και ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι υπεύθυνοι της δημοτικής εταιρείας που διαχειρίζεται το πάρκινγκ κ.ά.

Πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο έχει επιδοθεί ο συγκεκριμένος συμπολίτης, μας λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αυγέρος, ζωγράφος και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Πινακοθήκης Χανίων, ο οποίος είχε και την ιδέα να απευθυνθεί στα παιδιά για τη διακόσμηση των χώρων: «Πίσω από το πρόσχημα της “φθοράς δημόσιας περιουσίας” ανακαλύψαμε ένα παγόβουνο με καταγγελίες για παγανιστικά σύμβολα, για προσπάθεια προσηλυτισμού με παραθρησκευτικά σύμβολα της “Νέας Εποχής” και για “αναρχομηδενιστικές αντιλήψεις” που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν μόνο θυμηδία».

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Αυγέρος, η υπόθεση πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν στην Πινακοθήκη έφτασε έγγραφο της Ασφάλειας Χανίων με το οποίο ζητούνταν να κατατεθεί λίστα με τα ονόματα και τα στοιχεία όλων των νεαρών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση.

Το ακόμα πιο εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι ο συγκεκριμένος πολίτης φαίνεται να παρακολουθούσε για χρόνια τις κινήσεις των παιδιών και να είχε «φακελώσει» κάθε ένα από αυτά συλλέγοντας φωτογραφίες και αναρτήσεις τους από τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να στοιχειοθετήσει ένα ευφάνταστο κατηγορητήριο εις βάρος τους.

Ηδη στο παρελθόν, όπως ομολογεί και ο ίδιος στην καταγγελία του, έχει κάνει αντίστοιχες αναφορές για γκράφιτι στο ΕΠΑΛ Κισάμου.

Σε εκείνο το συγκεκριμένο σχέδιο είχε διαγνώσει «τη σημαία της διεθνούς πολιτικο-παραθρησκευτικής οργάνωσης της «Νέας Εποχής», με ενσωματωμένα αποκρυφιστικά-οικουμενιστικά σύμβολα και μια σύνθεση των βασικών δοξασιών κύριων παραθρησκευτικών ομάδων».

Οπως ο ίδιος αναφέρει, οι καταγγελίες του είχαν μπει αναίτια στο αρχείο αν και τις είχε απευθύνει στο υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης, στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Αυτή τη φορά, πάντως, σε ό,τι αφορά το δημοτικό πάρκινγκ, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές φαίνεται ότι θέλησαν να τον πάρουν στα σοβαρά, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, η οποία στέκεται σύσσωμη στο πλευρό των νεαρών κατηγορουμένων.

Πέτρος Πολυχρονάκης, καλλιτέχνης γκράφιτι.




«Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε πως θα φτάσουμε να δικαζόμαστε για τη δουλειά μας. Πολύ περισσότερο όταν αυτή έγινε ύστερα από πρόσκληση των ίδιων των ανθρώπων του δήμου».


Γιώργος Αυγέρος, ζωγράφος, μέλος Δημοτικής Πινακοθήκης




«Κάναμε μια προσπάθεια να δώσουμε χώρο έκφρασης στη νεολαία των Χανίων μέσα στο γκρίζο αστικό τοπίο. Με πρωτοβουλία της Πινακοθήκης μιλήσαμε με τα παιδιά και για την ιστορία του γκράφιτι και για τις καλλιτεχνικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη όπου αναπτύσσονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Γιώργος Βαρουδάκης, πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων




«Δεν πρόκειται να δώσουμε στοιχεία για τα παιδιά που καλέσαμε να ομορφύνουν τον χώρο. Η τέχνη είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ελέγχεται με ιεροεξεταστικούς μεσαιωνικούς νόμους και λογικές».


Τάσος Βάμβουκας, δήμαρχος Χανίων



«Είναι πρωτοφανής η δίωξη που ασκήθηκε και δεν μπορεί να επικρατήσουν τέτοιες λογικές στην πόλη. Ο δήμος θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους νεαρούς, τους οποίους θα πρέπει να ευχαριστήσουμε καθώς ομόρφυναν έναν άχαρο χώρο. Ελπίζουμε πως το θέμα θα λήξει γρήγορα και η Δικαιοσύνη δεν θα ταλαιπωρήσει ούτε τα παιδιά ούτε τους ανθρώπους του δήμου».

Γιώργος Μπουτρογιάννης, διευθυντής εταιρείας ΚΥΔΩΝ Α.Ε. που διαχειρίζεται το πάρκινγκ



«Δεχτήκαμε αμέσως την πρόταση της Πινακοθήκης και η όψη του πάρκινγκ άλλαξε τελείως. Δημιουργεί μια νότα διαφορετική στους εκατοντάδες πολίτες που φτάνουν καθημερινά εδώ, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια».


Βαρβάρα Περράκη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού



«Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και αποτελεί μια πρόταση για την αξιοποίηση μεγάλων επιφανειών στο αστικό τοπίο. Μοιάζει πράγματι παράλογο στον 21ο αιώνα, σε μια σύγχρονη πόλη, να διώκονται η καλλιτεχνική έκφραση και η εθελοντική συλλογική προσφορά και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου