Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Στη χώρα του τζατζικιού το σκόρδο εισάγεται από την ...Κίνα




Αχ κατάντια... Στη χώρα του τζατζικιού... τα Ελληνικά σουπερμάρκετ πουλάνε Κινέζικα σκόρδα.
Χαμηλές τιμές και εισαγωγές από Κίνα δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης στο ελληνικό σκόρδο



Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν φέτος οι παραγωγοί σκόρδου της Νέας Βύσσας στον ακριτικό Έβρο. Παρά το γεγονός ότι καλλιέργησαν διπλάσιο αριθμό στρεμμάτων, σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή ήταν κατά πολύ μειωμένη, ενώ χαμηλότερες ήταν και οι τιμές παραγωγού, που δεν ξεπερνούσαν τα 12 λεπτά το τεμάχιο. 

Μιλώντας με παραγωγούς από την περιοχή, μας ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αθρόα εισαγωγή από την Κίνα (η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή με αποτέλεσμα το εγχώριο προϊόν να επαρκεί μέχρι τα Χριστούγεννα οπότε αρχίζουν συνήθως οι εισαγωγές από την Κίνα). 

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι ακόμα και κάποιες μικρές εξαγωγές που πραγματοποίησε το 2011 ο Συνεταιρισμός, στις αγορές τις Πολωνίας και της Γερμανίας, φέτος δεν προχώρησαν. Παρόλα αυτά συνεχίζεται η συνεργασία με την Κύπρο όπου τα ελληνικά σκόρδα πωλούνται από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελλάδα καλλιεργούνται 12.500 στρέμματα (πριν από περίπου μία δεκαετία τα στρέμματα έφταναν τα 20.000) που παράγουν 9.700 τόνους ξηρών βολβών σκόρδου (το 2000 η χώρα μας παρήγαγε 17.170 τόνους). Οι κυριότεροι νομοί παραγωγής είναι εκτός από τον Έβρο, η Ροδόπη, η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία και η Δράμα.


Τιμές


Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας:

 «Αυτή την εποχή έχουμε σπείρει τα καινούρια σκόρδα και μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι καλές. Η ανησυχία μας είναι πως θα κυλήσει ο χειμώνας αφού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα όπως και πέρσι. Η εμπορική χρονιά που ολοκληρώθηκε δεν πήγε καλά όσον αφορά τις τιμές αφού κυμάνθηκαν στα 12 λεπτά/τεμάχια (1,10 λεπτά/κιλό) ενώ μια τιμή για να βγάλει κέρδος ο παραγωγός θα έπρεπε να είναι πάνω από 17 λεπτά το τεμάχιο αφού τα έξοδα καλλιέργειας φτάνουν τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Στην περιοχή καλλιεργούμε περίπου 3.500 στρέμματα».


Ελλειμματική η Ελλάδα


Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας σε παραγωγή σκόρδου είναι ελλειμματική και γι’ αυτό δεν γίνονται εξαγωγές. Μεγάλες είναι και οι εισαγωγές από την Κίνα. Ωστόσο εμείς κάνουμε κάποιες προσπάθειες εξαγωγών στην Κύπρο. Πέρσι στείλαμε και κάποιες ποσότητες στην Πολωνία και στη Γερμανία αλλά φέτος η προσπάθεια αυτή δεν προχώρησε. Να σημειωθεί ότι φέτος στις ευρωπαϊκές αγορές μπήκε πολύ δυναμικά το σκόρδο της Ισπανίας».

 Σύμφωνα με τον κ. Μαργαριτίδη το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αθρόες εισαγωγές σκόρδου από την Κίνα «από την οποία δεν ξέρουμε και τι επεξεργασία γίνεται. Εμείς εδώ εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη διαχείριση. Πάντως τα κινέζικα σκόρδα ξεχωρίζουν εκτός από την εμφάνιση και στη γεύση».

Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν και άλλοι παραγωγοί το κινέζικο σκόρδο δεν διαθέτει τα έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ελληνικό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές να μην το προτιμούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου