Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ......ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1992 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ....(ΒΙΝΤΕΟ)




(ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ 1912 ΣΤΟΚΧΟΛΗ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ)

Βούλα ποτέ δεν σε ξεχνάμε! Πατουλίδου: "Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο".



Βούλα: Πολλά χρόνια βασανιζόταν γιατί είχε φυλακισμένες στην καρδιά της δύο διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες εικόνες της Ελλάδας: μιας Ελλάδας όπως ήθελαν να τη βλέπουν και να την αντιμετωπίζουν οι ξένοι και μιας Ελλάδας όπως κάθε Έλληνας επιθυμούσε μ' όλη του την ψυχή να τη βλέπουν και να την αντιμετωπίζουν».

Το κορίτσι που έκοψε το νήμα των 100 μ. με εμπόδια με έναν μορφασμό άγριας χαράς και απέραντης έκπληξης το βράδυ της 7ης Αυγούστου 1992 στη Βαρκελώνη, δεν θα το αναγνώριζαν ούτε οι συμπατριώτες του. Για την Παρασκευή Πατουλίδου, που είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη άγνωστη μεταξύ αγνώστων, αυτή δεν ήταν μια απλή Παρασκευή. Ήταν νύχτα Ανάστασης, μια νύχτα που άλλαξε το πρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού.




Η Βούλα πήγε στη Βαρκελώνη για να τρέξει «για τους 2-3 ανθρώπους που με πίστεψαν». Και κυρίως: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο»! Η κουβέντα που βγήκε αυθόρμητα από τα χείλη της λίγα λεπτά μετά τον θρίαμβο έγινε μονομιάς σλόγκαν αθάνατο, το μεσαίο της όνομα: Βούλα «Για-Την-Ελλάδα-Ρε-Γαμώτο».




Πατουλίδου: Ντυμένη με τη γαλανόλευκη σημαία, έκανε τον γύρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Μόντζουικ και το πρόσωπο της έλαμπε Ελλάδα. Με μόλις 6 χρόνια προπόνηση στα 100 μ. εμπόδια, και τραυματισμένη, η παλιά αθλήτρια του μπάσκετ από τη Θεσσαλονίκη έγινε χρυσή ολυμπιονίκης.




Την ίδια ώρα που οι Καταλανοί έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο (ο οποίος είχε ακουστεί λίγες μέρες νωρίτερα για το χατίρι τού, άγνωστου ακόμα, Πύρρου Δήμα), οι ξένοι δημοσιογράφοι ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν από ποιον πλανήτη κατέβηκε αυτή η Πατουλίδου. «Και αφού ο φωτεινός πίνακας γράφει Paraskevi, εσείς οι τρελαμένοι γιατί φωνάζετε Bravo Voula»;




Ρούφηξε μέχρι τα φυλλοκάρδια της όλη αυτή τη χαρά, νιώθοντας τα μάγουλα της να κοκκινίζουν κι έπειτα να γεμίζουν δάκρυα, καθώς τα βροντερά χειροκροτήματα και οι ζητωκραυγές τής μετέδιδαν τον ενθουσιασμό του κόσμου (...) Ευχαριστούσε τον κόσμο αγγίζοντας με τα χέρια της το σημείο της καρδιάς. Εκείνη την ώρα περίσσευε αγάπη για όλους. Ακόμα και τον χειρότερο εχθρό της, που φανταζόταν πως δεν είχε, αν τον έβλεπε εκείνη τη στιγμή ευχαρίστως θα τον αγκάλιαζε (...)




Είχε βασανιστεί πολύ μέχρι να φτάσει ως εδώ. Είχε περάσει, όχι πάντα αναίμακτα, ανάμεσα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Χίλια κύματα είχαν προσπαθήσει να την τραβήξουν στον βυθό, αλλά αυτή παρέμεινε πεισματικά στον αφρό. Και είχε έρθει επιτέλους η στιγμή της δικαίωσης (...)




ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΚΟΥΡΣΑΣ:

1. Β. Πατουλίδου (Ελλάδα) 12.64
2. Λ. Μάρτιν (ΗΠΑ) 12.69
3. Γ. Ντόνκοβα (Βουλγαρία) 12.70
4. Λ. Τόλμπερτ (ΗΠΑ) 12.75
5. Γκ. Ντίβερς (ΗΠΑ) 12.75
6. Α. Λόπες (Κούβα) 12.87
7. Ν. Κολοβάνοβα (Ουκρανία) 13.01
8. Ο. Ανταμς (Κούβα) 13.57


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου