Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Άνοιξε το πρώτο σούπερ-μάρκετ από το μέλλον χωρίς ...ταμεία! (βίντεο)





Όχι,δεν είναι σκηνή από σειρά επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητα και έρχεται σύντομα στο Σιάτλ. Σύμφωνα με την Amazon προσεχώς και στην Ευρώπη.


Μπαίνεις, επιλέγεις από τα ράφια, χρεώνεσαι αυτόματα στην έξοδο: Ετσι θα λειτουργούν τα καταστήματα σε λίγα χρόνια, όπως τουλάχιστον τα φαντάζεται ο γίγαντας του Διαδικτύου





Στο αυτοματοποιημένο σούπερ μάρκετ Amazon Go, ο πελάτης ψωνίζει από τα ράφια ό,τι θέλει και μετά βγαίνει από το κατάστημα χωρίς να στηθεί σε κάποια ουρά.






Οι κάμερες κατέγραφαν κάθε κίνησή του όσο ψώνιζε και η χρέωσή του γίνεται αυτόματα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και στην ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα του κινητού τηλεφώνου του, την ώρα της εξόδου του από το κατάστημα.





Το πείραμα της Amazon, της μεγαλύτερης διεθνώς εταιρείας λιανικού εμπορίου, που έχτισε την αυτοκρατορία της διαδικτυακά, αναμένεται να έχει μελλοντικά σοβαρό αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο σε όλο τον κόσμο.

Το τίμημα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, για τη χρήση του σούπερ μάρκετ χωρίς προσωπικό είναι η συνεχής παρακολούθηση των πελατών. 





Οι «έξυπνες» κάμερες με υπολογιστική όραση και οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη καταγράφουν κάθε βήμα του πελάτη από τη στιγμή που μπαίνει στο κατάστημα.

Το σούπερ-μάρκετ, που είναι μόλις 167 τετραγωνικών μέτρων, μαθαίνει αμέσως τι σηκώνει από το ράφι ο πελάτης για να το βάλει στο καλάθι του και τι βάζει πίσω γιατί άλλαξε γνώμη και άρα δεν θα το χρεωθεί. 




Μαθαίνει ακόμη και πόσο ζυγίζουν τα είδη, χάρη σε ειδικές αυτόματες ζυγαριές πάνω στα ράφια.

Για να γίνει η χρέωση κατά την έξοδο, ο πελάτης πρέπει, προτού αρχίσει τα ψώνια του, να έχει κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνό του την ειδική εφαρμογή της Amazon Go.

Η Amazon δεν έχει αποκαλύψει ακόμη αν και πότε θα ανοίξει νέα καταστήματα Go και σε ποιες τοποθεσίες. 





Διευκρίνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία στα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Whole Foods, την οποία εξαγόρασε αντί 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.





Αν και η αντιπρόεδρος του Amazon Go Τζιάνα Πουερίνι δήλωσε ότι το νέο κατάστημα δούλεψε μια χαρά κατά την πιλοτική περίοδό του με το προσωπικό της εταιρείας, η νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία έχει και τις δυσκολίες της.

Όπως έδειξαν τα τεστ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το κατεξοχήν πρόβλημα δημιουργούν τα μικρά παιδιά που συχνά μετακινούν πράγματα από το ένα ράφι στο άλλο, σε λάθος θέσεις, μπερδεύοντας τις κάμερες και τους αισθητήρες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου