Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η καταιγίδα «Φρειδερίκη» σαρώνει την Κεντρική Ευρώπη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)





Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Ολλανδία καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν κοντέινερ και οδήγησαν σε ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.


Το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ ανέστειλε για λίγο όλη την αεροπορική κυκλοφορία καθώς οι ριπές των ανέμων έφθαναν ακόμη και τα 140 χλμ. την ώρα κατά μήκος των ακτών.

Τουλάχιστον 260 πτήσεις ακυρώθηκαν και η πτώση κεραμιδιών από την οροφή οδήγησαν στο κλείσιμο τερματικών σταθμών του αεροδρομίου. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η λειτουργία πολλών γραμμών τραμ και λεωφορείων διακόπηκαν μετά την κήρυξη συναγερμού λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.





Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση δέντρων ή μπάζων σε ξεχωριστά περιστατικά.

Στο Ρότερνταμ, κοντέινερ ανατράπηκαν και ολόκληρες στέγες ξεριζώθηκαν από σπίτια, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

Το Σίπχολ ανακοίνωσε αργότερα ότι ορισμένες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν καθώς η καταιγίδα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό, αλλά θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις.








Σκοτώθηκε γυναίκα στο Βέλγιο
Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, το θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 10:30 τοπική ώρα σε δρόμο που διασχίζει ένα δάσος στην κοινότητα Γκρεζ-Ντουασό, περίπου 35 χλμ. νότια των Βρυξελλών.





Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε εκατοντάδες φορές στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να επέμβει για πτώσεις δέντρων, κεραμίδια που ξεκόλλησαν από στέγες ή ηλεκτρικά καλώδια που έπεσαν στο έδαφος, καθώς η ταχύτητα των ανέμων άρχισε να ξεπερνά τα 100 χλμ. την ώρα.



Στη Γαλλία, η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Thalys που συνδέουν το Παρίσι με τη Γερμανία διακόπηκε «έως τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) τουλάχιστον» μετά τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η εταιρία, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση μπορεί να παραμείνει προβληματική καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας».





Εως 160 χλμ την ώρα οι άνεμοι στη Γερμανία






Ένας νεκρός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της καταιγίδας «Φρειδερίκη», που πλήττει από το πρωί την κεντρική και δυτική Γερμανία με ανέμους, η ταχύτητα των οποίων προβλέπεται να φθάσει μέχρι και τα 160 χλμ την ώρα.








Πρόκειται για έναν 59χρονο άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από δέντρο στο Έμεριχ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενώ ήδη αναφέρονται πολλοί τραυματισμοί από πτώσεις δέντρων και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων σε όλη τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην Κάτω Σαξονία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο.









Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η «Φρειδερίκη» αναμένεται να πλήξει, ακόμη, τα κρατίδια της Έσσης, της Θουριγγίας, της Σαξονίας, της Σαξονίας-Άνχαλτ, το βόρειο τμήμα της Βαυαρίας, το νοτιοδυτικό του Βρανδεμβούργου και την περιοχή των Άλπεων σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων. 

Σε αυτές τις περιοχές οι μετεωρολόγοι συνιστούν στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και γενικότερα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για τον κίνδυνο πτώσης δέντρων και πάγου ή καταστροφών σε δρόμους, ενώ πολλά σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Από το πρωί έχουν ακυρωθεί πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Μονάχου, του Βερολίνου, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Ανόβερου, της Βρέμης και της Κολωνίας και όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσαν, πριν από λίγο, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB), εξαιτίας της καταιγίδας «Φρειδερίκη» που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, με ανέμους, η ωριαία ταχύτητα των οποίων ξεπέρασε ακόμη και τα 200 χλμ. την ώρα.






Ιδιαίτερα πλήττονται από το πρωί η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου ένας 59χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από δέντρο στον κήπο του σπιτιού του, η Ρηνανία-Παλατινάτο και η Κάτω Σαξονία, ενώ εδώ και λίγη ώρα το μέτωπο κινείται προς τα νότια της χώρας.

Στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας σημειώνονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά, όπως και οι ζωολογικοί κήποι. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Κολωνία, μέχρι το μεσημέρι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί περισσότερες από 500 κλήσεις.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Άλματος στο Σκι, το οποίο διεξάγεται στο Όμπερτσντορφ της νότιας Βαυαρίας.


Σφοδρή κακοκαιρία στη Ρουμανία


Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται, όμως, και η Ρουμανία, όπου έκλεισαν σχολεία, δρόμοι και τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς οι ισχυροί άνεμοι γκρέμισαν πυλώνες ηλεκτροδότησης.






Με δυσκολία διεξάγονται οι μετακινήσεις στην πόλη Τουλτσεα

32.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι διασώστες απεγκλώβισαν από τα χιόνια ένα λεωφορείο με 22 επιβάτες στην περιοχή του Γαλατσίου στα ανατολικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου